sykefravaer-sykdom

Sykdom og ulykke er legitime fraværsgrunner fra arbeidet. Dessverre er det likevel ofte slik at arbeidsgiver sier opp ansatte på grunn av sykefravær. Det er har lenge vært bred rettspolitisk enighet om at arbeidstakere skal ha et sterkt stillingsvern ved sykefravær. En arbeidstaker kan derfor som hovedregel ikke sies opp grunnet fravær som skyldes sykdom. I denne artikkelen forklarer vi nærmere reglene om arbeidstakers stillingsvern ved sykdom.

Hovedreglen er at sykdom ikke gir grunnlag for oppsigelse. Arbeidsmiljøloven har en egen bestemmelse om dette, i § 15-8. Bestemmelsen lyder som følger:

§ 15-8. Oppsigelsesvern ved sykdom (1) Arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte. (2) Oppsigelse som finner sted innenfor det tidsrom arbeidstaker er vernet mot oppsigelse etter denne paragraf, skal anses å ha sin grunn i sykefraværet dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig. (3) Arbeidstaker som påberoper seg oppsigelsesvern etter denne paragraf, må ved legeattest eller på annen måte innen rimelig tid gi varsel om grunnen til fraværet. Om arbeidsgiver krever det, må det samlede sykefravær godtgjøres ved legeattest.

Tidsbegrenset vern

Loven legger opp til et system der det gjelder et forbud mot oppsigelse de første 12 mnd etter at sykefraværet inntraff. Etter 12 måneder gjelder imidlertid ikke denne vernebestemmelsen. Da er det de vanlige reglene om krav om saklig begrunnelse for oppsigelse som kommer til anvendelse. Vi går i det nærmere inn på forskjellen i stillingsvern for disse tidsperiodene.

Når oppsigelsen mottas innen ett år etter at sykefraværet inntrådte

Som det fremår av bestemmelsen over kan kan arbeidstaker som er sykemeldt helt eller delvis kan ikke av den grunn sies opp de første 12 månedene etter at sykefraværet inntrådte. Dette innebærer ikke et absolutt forbud mot å si opp en arbeidstaker under sykemelding, men et forbud mot å si opp arbeidstaker med sykefraværet som begrunnelse. Dersom arbeidstaker blir sagt opp innenfor denne vernede perioden på ett år, må arbeidsgiver gjøre det overveiende sannsynlig at oppsigelsen skyldes andre omstendigheter enn sykdommen. Slike omstendigheter kan foreligge både på arbeidstakers og på arbeidsgivers side, men beviskravet er strengt. Det må foreligge omstendigheter som helt uavhengig av sykdommen og fraværet kan gi saklig grunnlag for oppsigelse. En arbeidstaker som er sagt opp på grunn av driftsinnskrenkninger eller rasjoneringstiltak, kan være valgt på grunn av at han eller hun er sykemeldt. En slik oppsigelse vil følgelig ikke være lovlig.

Oppsigelsen mottas etter at arbeidstaker har vært sykemeldt ett år

Arbeidstaker har et særskilt vern det første året han eller hun er sykemeldt. Etter dette tidspunkt er en oppsigelse likevel forbudt i de tilfeller der oppsigelsen er begrunnet i sykefraværet, men arbeidsgiver har ikke den samme tunge bevisbyrden.

En oppsigelse reguleres i utgangspunktet etter de alminnelige reglene om saklig oppsigelse, men arbeidsgiver kan i en viss grad vektlegge sykefraværet. Arbeidsgiver skal ha vurdert mulighetene for omplassering og tilrettelegging for arbeidstaker, og videre om oppsigelse vil være en saklig reaksjon.

Om oppsigelsen er saklig vil bero på en konkret vurdering hvor det blant annet tas i betraktning om sykdommen medfører mangelfullt utførte arbeidsprestasjoner, om arbeidstaker har utsikter til bedring, ansettelsestidens lengde, problemer med å erstatte den fraværende, om fraværet medfører en belastning for de øvrige arbeidstakerne på arbeidsplassen med videre.

Generelt er det ikke tvil om at selv etter 12 mnd perioden er terskelen for å gå til oppsigelse høy, og kravene om saklig grunn innebærer at det skal relativt mye til før arbeidsgiver kan gå til oppsigelse av en som er syk.

Advokat Eivind Arntsen startet Arbeidsrettsadvokaten.no i 2006, og har vært utgiver og redaktør for nettsidene siden den gang. Til daglig er Eivind partner i Advokatfirmaet Varder i Oslo. Arntsen har omfattende erfaring med forhandling og tvisteløsning innen alle former for arbeidsrettslige spørsmål.

Eivind Arntsen – who has written posts on Arbeidsrettsadvokaten.